2016/04/13

Päätä jo!

Jokainen teko, jokainen sanottu sana ja jokainen otettu askel vie meitä johonkin suuntaan. Jokainen tekemättä jätetty asia, jokainen sanomaton sana ja jokainen paikoillaan vietetty hetki vie meitä johonkin toiseen suuntaan. Päivämme täyttyvät risteyskohdista ja avoimista ovista, annetuista mahdollisuuksia ja tarjotuista tilaisuuksista. Teemme lukemattomia valintoja pelkästään yhden päivän aikana.

Päätöksenteon helppous ei ole itsestäänselvyys. Jos kerran jokaisella valinnallamme tehdä tai jättää tekemättä on vaikutusta tulevaan, kuinka voimme luottaa omaan kykyymme tehdä jatkuvasti vain hyviä ratkaisuja? Onko intuitioon nojaaminen parempi kuin vaihtoehtojen huolellinen puntarointi? Ovatko järkiratkaisut aina järkeviä vai onko parempi vain antaa tunteiden viedä? Entä silloin, kun valinnan tekeminen on erityisen haastavaa? Ehkä tiedät, mitä todellisuudessa haluat, mutta pelkäät valinnan aiheuttamia seurauksia? Ehkä yksikään tarjotuista vaihtoehdoista ei tunnu oikealta? Tai ehkä sittenkin jokainen niistä tuntuu varteenotettavalta?
(c) Reetta Pellikka
Sahara syyskuu 2015
Päätöksenteossakin on mahdollista kehittyä. Se on taito, jossa taitavat ihmiset ovat usein itsevarmoja, kylmähermoisia eivätkä pelkää muutosta. Nämä innovatiiviset ja rohkeat mielet ovat ovat raikas tuulahdus maailmassa, jossa uudistukset saavat aikaan lähinnä negatiivisen kommenttivyöryn ja kasan kysymysmerkkejä. Päätös poistua siltä kuuluisalta mukavuusalueelta on toisinaan tuskallisen irtautumisprosessin arvoinen. Toisaalta ympäri kääntyminen ja vastakkaiseen suuntaan lähteminen saattaa olla myös yllättävän helppoa, jos kuljettava polku on jo silminnähden tuhoon tuomittu.

Aika ajoin ajaudumme tilanteisiin, joihin ei ole valmiita ratkaisuja. Monivalinnan sijaan edessä on avoin kysymys, ehkä jopa kokonaisen uuden tarinan aloittaminen. Käsikirjoituksen puuttuessa toiset ryntäävät sokkona keskelle kohtausta, toiset mallailevat juonikaaviota turhautumiseen asti. Ehkä kumpikin ääripää voisi oppia toiselta jotain? Elämän tarinan etenemisen kannalta jonkinlainen ratkaisu tarvitaan aina. Toki paikalleen jääminen on sekin ratkaisu, mutta useimmiten kehno sellainen.

Piana maaliskuu 2016
Lohduttavaa on, että huonoksikin osoittautuvat valinnat kuljettavat meitä suuntaan tai toiseen. Jokainen elämän vaihe, tilanne ja hetki on väliaikainen. Kaikki muuttuu, jos annamme sen muuttua. Mikään ei ole pysyvää. Mikään ei ole lopullista. Koska aina, siis aina on mahdollisuus tehdä uusia päätöksiä, ratkaisuja, valintoja, jotka johdattavat meitä haluamaamme suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti